Payanne

 • suomalainen puoliverinen tamma 164cm, ruunikko
  syntynyt 30.09.2008, täytti 4v. 11.10.2009
  (4-v. jälkeen ikääntyy 1 vuosi = 5 kk)
  VH06-076-5580

  maahantuoja Hanskuu
  omistaja Carolina (VRL-10356), Kaartin Hevoset

 • Kuuliaisuus ja luonne 0, Tahti ja irtonaisuus 0
  kouluratsastus pisteet 0, taso 0

  meriitit ja muut saavutukset

  -

Payannella on paljon mielipiteitä. Se on neitien neiti, tallin kuningatar, joka ravaa kentällä karvat viimeistä piirtoa myöten kiiltäen – se kerää kaikkien katseet. Tämä ruunikko on niitä, joiden omistajat näyttävät häpäistyiltä taluttaessaan saapastelevaa tammaa kilpailupaikalla, mutta ovat salaa kovin ylpeitä siitä, että heillä on hevonen joka näyttää kaikille todellisen kapasiteettinsa. Valitettavasti nirppanokkaisuus kulkee käsi kädessä neitiyden kanssa, joka tarkoittaa sitä, että puolet aamukauroista jäävät syömättä – noh, kuuluu asiaan.

Tarhaporukassa Payanne on se ärsyttävä johtajatamman koettelija, joka haluaa jatkuvasti ottaa paikkansa lauman todellisena kuningattarena. Se ei kuitenkaan ole kovinkaan hyvä haastamaan riitaa vanhempien tai kokeneempien tammojen kanssa, sillä kun ensimmäinen turpakarva taittuu, ruunikosta on jäljellä pelkkä pölypilvi. Payanne antaa ratsastajan ottaa itsensä kiinni, mutta ei tule portille vastaan, vaikka kuinka kutsuu. Onneksi tamma kokee olevansa liian hieno mutalätäköissä seisomiseen, joten minkään kurasuon keskeltä ei sitä tarvitse hakea.

Payanne kannattaa suosiolla harjata silkinpehmein harjoin, muuten se alkaa luimimaan ja steppailemaan uhkaavaa ilmettään esitellen. Kun harjauksesta on päästy, tamma on kuitenkin helppo varustaa hyvällä mielellä, sillä sitä ei töihin lähteminen haittaa. Tulevan treenin ajattelu on yleensä niin mielenkiintoista, että satulavyön kiristämisen protestointi unohtuu kokonaan.

Kukaan, joka on koskaan nähnyt Payannen kouluradalla, ei kehtaa kovinkaan rehellisesti valittaa tamman naurettavan neitimäisestä käytöksestä. Aina voi vitsailla tai suutuspäissään kommentoida, mutta olisi turhan ilkeää sanoa, ettei ruunikosta ole mihinkään. Se on totinen ratsu ja suuttuu liian kovista avuista, mutta antaa aina kaikkensa eikä piilottele taitojaan: oli kyseessä sitten rataharjoitus tai mestaruuskilpailut. Payanne taipuu helposti ja kuuntelee ratsastajan apuja, kunhan kunnioitus on vain saavutettu maasta käsin. Sen askeleet ovat soljuvat, miltei harkitun näköiset – katsemagneetti on loistava sana kuvaamaan tätä tammaa.

Payanne katsoo esteitä nenä pystyssä, ei vaivautuu ylittämään korkeintaan muutaman kavaletin ja on sitten valmis. Tämän tamman kanssa voi unohtaa rämäpäisyyden täysin, se ei välitä esteistä tai maastossa liikkumisesta. Kyllä sen kanssa voi kävelyllä käydä, mutta Payanne pysyy polulla eikä poikkea siltä mihinkään suuntaan. Harmi, sillä tamma ei mudan lisäksi tunnu pelkäävän mitään.

Kilpailuissa tamma on oma itsensä. Se poseeraa kuvaajille ja tepastele kilpailupaikalla häntä soihtuna. Kouluradan esitykset ovat aina yhtä hallittuja ja kauniita, ja ne painuvat katsojien mieleen pitemmällekin aikavälille.

Luonteesta kiitos melisa!i. Diaplo
ii. Aroso
iii. Furoso
iie. Merannika xx
ie. Amerann
iei. Calypso
iee. Ameera
e. Kaya
ei. Tejon
eii. Korayem
eie. Noran
ee. Alesina
hol
eei. Oswald
eee. Ameelia

Jälkeläiset ja astutusinfo

Dickie davies groucho-a-like derek griffiths albert einstein rugged tony stark man markings. Doctor watson. glorious facial hair hairy lipsum leader of men chevron, admiral nigel mansell professor plum cripes facial accessory waiter doctor watson. dick dastardly leader of men glorious facial hair hairy lipsum chevron?

01.07.2017: tammavarsa, Kaartin Pumpkin (i. Willifrid Udo) saavutukset:
06.05.2014: orivarsa, Arachnophobia XII (i. Arctic Basil) saavutukset:Quality
05.03.2014: orivarsa, Hufflepuff K-12 (i. Banshee) saavutukset:-

Näyttelytulokset

-

KRJ-Cup ja muut tulokset

09.03.2014 Marvellous Herrings KRJ Int I:I: 6/50
09.03.2014 Marvellous Herrings KRJ Int I:I: 4/50
05.03.2014 Zurück KRJ Int I:I: 3/30
02.03.2014 Zurück KRJ Int I:I: 5/30
01.03.2014 Zurück KRJ Int I:I: 4/30
01.03.2014 Zurück KRJ Int I:I: 1/30
28.02.2014 Diethem Stables KRJ Int I:I: 2/30
27.02.2014 Diethem Stables KRJ Int I: 5/30
26.02.2014 Diethem Stables KRJ Int I:I: 5/30
24.02.2014 Diethem Stables KRJ Int I: 3/30
12.02.2013 pientalli Juksula KRJ Int I: 2/41
12.02.2013 pientalli Juksula KRJ Int I: 2/41
11.02.2013 pientalli Juksula KRJ Int I: 3/41
02.04.2011 LR KRJ Int I:I: 6/50
18.03.2011 Mallaidh KRJ Int I: 6/40
15.03.2011 Mallaidh KRJ Int I:I: 5/40
07.03.2011 Salpicar KRJ Int I: 1/30
26.02.2011 Windsor KRJ Int I: 2/40
25.02.2011 Windsor KRJ Int I: 5/40
23.02.2011 Windsor KRJ Int I: 5/40
22.02.2011 Windsor KRJ Int I: 2/40
16.02.2011 Windsor KRJ Int I: 6/40
12.02.2011 Divine d'Arc KRJ Int I: 6/50
23.10.2010 Duren KRJ Int I: 1/30
22.10.2010 Huge Dressage KRJ Int I:I: 2/50
20.10.2010 Duren KRJ Int I: 5/30
14.10.2009 Mörkövaara KRJ Int I: 5/50
11.10.2009 Mörkövaara KRJ Int I: 5/50

päiväkirja ja valmennukset

15.07.2017, kouluvalmennus

Seuraavalla lunttilapullani luki Payanne. Ruunikko tamma verrytteli jo kentällä, kun minä vasta kiirehdin kentälle. Sujahdin portinraosta sisään ja tervehdin keskittynyttä ratsukkoa. Ratsastaja tervehti minua, eikä vaikuttanut ottavan nokkiinsa viimetingassa ilmestymisestäni, kun taas tamma sen sijaan näytti nyrpistävän nenäänsä minulle. Upean otuksen vierellä kaikki muu vaikutti vähän todellista mitättömämmältä ja minustakin tuntui, kuin olisi vähän kutistunut.
Kehotin ratsastajaa ratsastamaan vielä muutaman kierroksen, jotta saisin hieman paremman käsityksen siitä, miten tamma liikkui ja toimi. Ratsastaja teki työtä käskettyä ja verrytteli tammaa ravaten ja laukaten vielä pari kierrosta. Tarpeeksi nähtyäni annoin ratsukolle luvan pitää välikäynnit ja siirryin itse kävelemään pitkin ohjin harppovan ruunikkotamman rinnalle. Jouduin melkein hölkkäämään pysyäkseni tamman tahdissa keskustellessani ratsastajan kanssa hevosesta ja sille sopivista tehtävistä ja siitä, missä tarvittiin erityistä hiomista.
Treeni aloitettiin yhteisellä päätöksellä siirtymisistä askellajien sisällä. Lävistäjillä kehotin ratsukkoa lisäämään ja uralla kokoamaan. Tamma sai nopeasti kiinni jutun jujusta ja teki sujuvia siirtymisiä ensin ravin ja sitten laukan sisällä. Maa vierelläni tömähteli, kun tamma jytisteli ohitseni sopivan voimakkaasti etenevässä lisätyssä laukassa. Siirtyminen koottuun laukkaan ennen uraa tapahtui kuitenkin vaivattomasti. Otimme työn alle myös vaihdot, joita tamma oli jonkin verran harjoitellut jo ennenkin. Payanne vaihtoi hienosti yksittäisiä vaihtoja, mutta kun ne liitettiin tiuhempaan sarjaan, meinasi tamma vähän jännittyä. Saatoin nähdä sen niskan jännittyvän, kun se kadotti hieman tahtiaan ja muuttui kiireiseksi. Palasimme takaisin yksittäisiin vaihtoihin hetkeksi, jonka jälkeen aloimme pienissä pätkissä tehdä niitä tihenevin askelvälein. Ensimmäisellä kerralla joka kolmannella, lopulta joka toisella. Ratsastaja hätiköi välillä vähän apujen kanssa, jolloin hevosesta tuli haluttua kiireisempi, joten ohjeistin ratsastajaa ajoittamaan avut niin, että tamma ehtisi varmasti tehdä jokaisen pyydetyn asian loppuun ennen seuraavan pyytämistä. Tämä ohje auttoi pitämään vaihdot ja laukan tahdikkaampina. Tamman häntä huiskasi enemmän kuin vähän tyytymättömästi, joten jätimme sarjavaihdot onnistuneen suorituksen jälkeen muhimaan ja siirryimme välikäyntien ja pienen palaverin jälkeen toisenlaiseen tehtävään.
Valmennuksen alussa oli otettu paljon laukkaa, joten nyt siirryimme työskentelemän rauhallisemmin käynnin parissa. Tamma oli jo hieman hionnut, mutta väsyneeltä se ei vielä vaikuttanut. Aluksi kehotin ratsukkoa työstämään siirtymisiä käynnin sisällä. Melko nopeasti mukaan otettiin avo- ja sulkutaivutukset ja -väistöt, joilla aktivoitiin tammaa taipumaan ja astumaan hyvin ristiin. Payannen häntä huiskahteli välillä turhautuneesti, kun tamma ilmeisesti suoritti mielestään tarpeeksi hyvin, mutta ratsastaja pyysikin minun kehotuksestani vielä vähän lisää. Käynnissä kokoamisharjoitusten huipuksi harrastettiin vielä hiukan etuosakäännöksiä, jotta tehtävä pysyi myös vaihtelevana ja mielekkäänä. Pitkien välikäyntien jälkeen pyysin ratsukkoa vielä hetken työskentelemään ravissa, jossa etsimme hyvää ja tahdikasta keskiravia suorilla. Aluksi tamma venytti aina hienosti askeltaan, mutta taas kokoamis- ja ravin lyhentämisvaiheessa kulmien ratsastusta varten tamma kävi aina hieman kiireiseksi. Ei niin kiireiseksi, että se olisi ollut kovin paha virhe, mutta sen verran kiireiseksi, että tarkempi tuomari voisi vähentää pisteen. Puolipidätteillä ja apujen oikealla ajoituksella onnistuimme jo huomattavasti vähentämään kiirehtimistä ja sitä seuraavaa tahdin rikkoontumista. Lopetimme taas onnistumiseen ja annoin ratsukon rauhassa loppuverrytellä puolipitkällä ohjalla eteen-ja-alas- tyylisesti.

Vikki

05.08.2017, kouluvalmennus

Kurvasin autoni lauantai-iltana Kaartin Hevosten pihaan. Pitäisin tänä iltana kaksi valmennusta Carolinalle hevosineen, nainen tarjoaisi minulle majoituksen kartanossa yön yli, ja huomenna valmentaisin vielä samoja hevosia toistamiseen. En ollut ennen vieraillut Kaartissa, mutta löysin tieni helposti kentälle, jossa Carolina verrytteli Payannen kanssa.
"Teillä näyttääkin olevan työskentely ihan hyvällä mallilla, päivän aiheena meillä olisi sarjavaihdot", kerroin Carolinelle. "Ota vielä vähän laukkaa, säätele siinä taivutuksia ja askeleen pituutta kahdeksikolla, tee alkuun ihan vaan yksittäinen vaihto siinä keskellä. Sitten työsteään sarjavaihtoja."
Sarjavaihdot menivät yksinkertaisesti sanottuna hyvin heti ensimmäisestä kerrasta asti, ratsukko oli tehnyt upean pohjatyön verrytellessään. Laukanvaihtosarjat olivat näyttäviä, virheettömiä ja soljuivat silmälle lähes näkymättömin avuin. "Miten ihmeessä sä kuvittelit, että mä teitä valmennan vielä toisenkin tunnin, kun teillä menee nyt jo noin hyvin?" nauroin Carolinelle valmennuksen lopuksi.

Miivi

06.08.2017, kouluvalmennus

"Ehkä me nyt keksitään teille jotain vähän haastavampaa", kommentoin viitaten eilisillan valmennukseen, josta en ollut keksinyt paljoa sanottavaa ratsukon suorittaessa niin upeita sarjavaihtoja. Valmennuksen aiheeksi olinkin valinnut piaffen, passagen sekä niiden väliset siirtymiset, joista löytyisi melko varmasti ainakin jotain korjattavaa.
Olin oikeassa tämänpäiväisen tehtävän haasteellisuudesta, sain koko valmennuksen ajan huudella Carolinalle milloin mistäkin. Milloin nainen meinasi päästää ratsunsa kokoamisasteen putoamaan liian alas, milloin Payanne lähti ennakoimaan siirtymissä ja niin piaffe kuin passage menivät puuroksi. Olin tyytyväinen valmennuksessa tekemääni työhön, valmennuksen alussa minua oli ollut vastassa tehtävät huonossa ryhdissä ja hätäisesti suorittava ratsukko, ja molemmat virheet, niin huono ryhti kuin hätäisyys olivat anteeksiantamattomia virheitä piaffessa ja passagessa liikkuessa. Nyt meno näytti ryhdikkäältä ja ratsukko eteni oikeassa tahdissa.

Miivi
© Kaartin Hevoset 2017. Tämä on virtuaalitalli, jonka jokainen asukas on virtuaalihevonen. Ulkoasusta kiitokset VRL-01317!