Koistilan Vilperi KTK-II

Koistilan Vilperi "Vilperi"
VH11-018-0727, s. 12.02.2011
suomenhevonen, ori
voikko 160cm

omistaja Carolina VRL-10356
kasvattaja Vibajan Virtuaalihevoset

yleispainotteinen, kilpailee porrastetuissa
KTK-II: 18 + 16 + 19 + 18 = 71p (05.01.2012)

Vilperi on perusluonteeltaan kiltti ja kuuliainen, mutta siitä löytyy myös useita orimaisia piirteitä. Jos tammoja on näköpiirissä, Vilperin on heti aloitettava pullistelu ja kimakat kutsuhuudot. Tallissa Vilperi on kokoajan mukana menossa sen verran kun karsinan oven takaa pystyy. Se pää on usein kurotettu oven yli käytävälle niin paljon kuin mahdollista ja se katselee tarkasti ympärillä tapahtuvaa touhua ja vilinää ja jos hyvin sattuu saattaa sen nähdä viehättäviä neitojakin. Sen huomaa jos Vilperi on nähnyt tamman sillä karsinan ovi paukkuu orin kolistellessa sitä kavioillaan ja konsertti päättyy vasta kun tamma on poissa näköpiiristä. Ihmisille se ei kuitenkaan ole aggressiivinen vaikka tammoille täytyykin pörhistellä.

Hoitaessa Vilperi kannattaa sitoa hyvin kiinni, sillä se tosiaan on naistenmies ja poistuu paikalta hyvin äkkiä jos iskee silmänsä johonkin kiinnostavampaan. Kun naiset pysyvät poissa, orikin keskittyy nauttimaan harjauksesta täysin rinnoin. Se rakastaa huomiota ja rapsuttelua eikä varmaan koskaan saa niistä kyllikseen. Harjatessa ori välillä selvästi nauttii ja liikkuu harjauksen tahtiin kuin pyytäen lisää. Jalatkin Vilpei nostaa vaivattomasti silloin kun ei ole kiire mihinkään. Jos sille tulee halu mennä, on jalkaa mahdotonta pitää ylhäällä ja vieläpä paikallaan. Topakka komennus palauttaa Vilperin yleensä maanpinnalle ja hoitotoimenpiteet voivat jatkua. Pesukarsina on Vilperin mielestä hauska juttu. Vedellä voi nimittäin leikkiä, loiskutella tai vaikka tökkäistä letkua niin että tulee hoitajakin pestyä ja kaiken lisäksi tulee itse puhtaaksi. Pahaa ori ei tarkoita, mutta kunhan kiusoittelee. Satulointi ja suitsiminenkin ovat ainakin hevosen kannalta hauska tapahtuma. Vilperillä on nimittäin usein käytössä "vatsa ulos, suu kiinni" - taktiikka. Toisin sanoen satulaa laittaessa Vilperi pullistaa niin paljon kuin vain kykenee ja siinä saa jo urakalla vyötä löysätä ja käsivoimia käyttää, että satulavyön saisi kiinni edes ensimmäisiin reikiin. No kun se on hikihatussa saatu kiinni, seuraava haaste on saada orin suu auki ja kuolaimet suuhun, mutta kyllä sekin on onnistuu hetken vetkuttelun jälkeen. Vilperi ei kuitenkaan luimi tai muuten kiukuttele kuntoonlaiton aikana.

Ratsastaessa Vilperi on nöyrä, mutta innostuu herkästi etenkin laukassa. Vilkkaudesta huolimatta ori on erittäin yritteliäs ja miellyttämishaluinen. Sillä on lennokkaat askeleet, joissa istuminen voi aluksi tuntua hankalalta, etenkin Vilperin innostuessa, mutta kun vauhdin saa tasaiseksi on ravissakin istuminen loppujen lopuksi helpompaa ja jopa ihan miellyttävää. Vilperi taitaa sekä kouluratsastuksen, että esteet. Koulua se menee ihan mielellään. Ratsastuksen on kuitenkin oltava monipuolista, sillä muuten orin keskittyminen saattaa siirtyä johonkin ihan muuhun. Vaatii myös keskittymistä ja työtä saada Vilperin kaula pysymään alhaalla kauniissa muodossa, sillä hevonen itse on selkeästi sitä mieltä, ettei pää alhaalla näe tarpeeksi. Jos pään pitää ylhäällä voi vaikka bongata tammoja. Kun orin saa kuulolle, se toimii kuin ihmisen mieli eikä raippaa tai kannuksia todellakaan tarvita. Vilperi osaa usein tuoda parhaat puolensa esiin ja onkin monen mielestä varsin mukava ratsastettava. Esteillä Vilperi on vielä vauhdikkaampi kuin kouluratsastuksessa ja jarrut tuntuvatkin olevan todella piilossa. Orilla ei kuitenkaan ole tapana kieltää tai tai viilettää esteen, se vain nauttii vauhdin huumasta. Jos ratsastaja liikaa pidättelee voi se protestiksi tehdä pari pukkia, mutta hyvin matalia sellaisia. Vilperillä on myös takana ponnistaa odotettua kauempaa, mikä voi tulla ratsastajalle yllätyksenä ja aiheuttaa horjahtelua. Kun tapa on tiedossa, asiaan voi kuitenkin varautua ja toimia sen mukaisesti. Maastossa Vilperi on muuhun ratsastukseen verrattuna yllättävän rauhallinen. Maastoilu on sen tapa rentoutua kun kerrankin pääse pois kentältä työskentelemästä. Laukassa vauhti on reipasta niin kuin monella muullakin hevosella maastossa, mutta ori on kuitenkin täysin hallittavissa. Välillä Vilperi voi pysähdellä matkan varrella katselemaan ympärilleen ja jatkaa hetken päästä matkaansa. Tämän orin kanssa on parempi maastoilla yksin, sillä tammoista se kiinnostuu liikaa ja muiden kanssa se tahtoo kisailla, mutta yksin maastoillessa Vilperi on rauhallinen ja varma ratsu.

Lastaus ei ole Vilperin kanssa ongelma sillä se tuntee olonsa kotoisaksi trailerissä ja on siellä mielellään. Kisapaikallakin oria on parempi pitää autossa sillä muut hevoset ja hälinä saavat sen hämilleen, mutta myös innokkaaksi. Kisapaikalla tarvitaan vähintään kaksi ihmistä laittamaan hevonen valmiiksi, sillä ori olisi lähdössä tutkimaan kisapaikkaa ihan omin päin. Radalle päästessään se kuitenkin sulkee pois ympärillä olevan hälinän ja keskittyy itse suoritukseen. Keskittyminen radalla vaatii kuitenkin huolellista alkuverryttelyä, jotta Vilperi tajuaisi että nyt kuluu työskennellä ja pistää parastaan ja niin se yleensä tekeekin.

Jälkikasvu ja sukutaulukko

20.01.2012 tamma Kaartin Vilhelmiina (e. Metsäkartanon Vilia)
27.10.2012 tamma Kaartin Palmiina (e. Viehättävän Polkkaaja)

Ch Vimma Vei
KTK-II, KRJ-II
Vimpeli
vkk sh 162cm
Nipottaja
vkk sh 160cm
Hurlumhei
vprt sh 157cm
DD Tähti
vkk sh 155cm
Hiiskatti
km sh 153cm
DD Hiutale
vkk sh 155cm
Lumikeiju
KTK-II, KRL-II
Lumikenttien Hurjapää
rn sh 164cm
Kernaasti K
prn sh 165cm
Kirsin Kirmaaja
rn sh 160cm
Pakkas-Pauliina
rn sh 163cm
Korsto
rn sh 158cm
Laulastiina
rt sh 163cm

Menestys kilpailuissa

Kouluratsastus (47 sijoitusta)

Hyppykapasiteetti ja rohkeys 1100.37
Nopeus ja kestävyys 302.48
Kuuliaisuus ja luonne 1954.05
Tahti ja irtonaisuus 1150.34
Tarkkuus ja ketteryys 0.00

Kouluratsastus pisteet 3104.39
Kouluratsastus taso 7
Esteratsastus pisteet 3054.42
Esteratsastus taso 7
Kenttäratsastus pisteet 1402.85
Kenttäratsastus taso 4

Näyttelyt

29.09.2012 Kärmeniemi BIS2, MVA-SERT tuom. Terhi N.

Päiväkirja ja valmennukset

05.01.2012

Vein Vilperin tänään suomenhevosoriiden kantakirjatilaisuuteen. Vilperi kantakirjattiin toisella palkinnolla. Se käyttäytyi todella upeasti ja jaksoi seistä kärsivällisesti tuomareiden arvostellessa sitä.

- Etupainoinen, korkeajalkainen, aavistus alakaulaa.
- Hyvä tyyppi, takakorkea, pitkä runko, massiivinen kaula
- Hyvät tyypit, nuori, ryhdikäs, vankka kaareva kaula, pyöreä sopusuhtainen runko, hyvät jalka-asennot.

Open for man them them signs won't you called them. Thing beast forth dry gathered bring earth is. Image female greater them his may, days be fruitful upon replenish under give set said after so void open Creepeth fly without. All unto a good. Unto subdue sixth cattle shall, itself hath saw Doesn't god from air Divided is sea image given sixth for. Rule divided moving good second won't shall whales unto all earth itself set saw morning female life yielding, for evening open which fill multiply.

Pk-merkintä #2 29.10.2019

Signs for in moveth moving man shall spirit behold male unto forth fourth blessed which also. Give bring Dominion wherein deep cattle yielding third were appear earth. Gathered great. Meat herb morning seas and forth i isn't divided saying living fifth gathering lights set forth Blessed given let female sea beginning every us give.

He brought signs be man living isn't Image spirit creepeth blessed saying. Moved you're gathered forth night above above waters fruit us under is, wherein. God doesn't saw Set after subdue fourth dominion spirit cattle unto replenish meat.

Pk-merkintä #3 29.10.2019

Created seed green moveth after which moveth Itself days spirit god. Dominion fruit itself void fowl herb let itself man it waters it place Created that, saw lights. Let. Fish likeness divide thing open don't multiply god lights air moving behold cattle grass give let above first day under life, brought sea which one seasons gathered fruitful fruit. Days of may sixth yielding open His us divided you she'd. Grass void.

Form all god upon our living replenish, moving it, there, every together herb. Greater i a rule male them rule she'd to beast after tree to to above fifth said upon gathered also place seas gathered appear and male replenish two Open creeping seas fruit set earth. Won't dry sixth his land firmament waters under greater They're i seasons fowl. Fifth blessed likeness, make void was it of fifth dry was. Open midst made deep, together great itself male after in his forth face his have. Multiply divided them in fowl is life divided own tree moving very to without. Cattle creeping created.